Gottlieb Genesis - powstał z popiołów

szczegółowe poradniki, drobne porady, ciekawe pomysły, opisy renowacji całych stołów, mody
ODPOWIEDZ
dippaolo
Posty: 5
Rejestracja: 2018-01-21, 19:46
Lokalizacja: Połczyn-Zdrój

Gottlieb Genesis - powstał z popiołów

Post autor: dippaolo » 2018-07-21, 06:58

Po prawie miesiącu od zakupu udało się :)

Gottlieb Genesis został kupiony jako całkowicie nie sprawny, nie włączał się. Po wymianie bezpieczników i sprawdzeniu napięć na transformatorze pierwszy raz włącznik ustawiliśmy w pozycje ON. Chwila adrenaliny i… nic, kilka żaróweczek się zaświeciło :). Niby nic a cieszy bo nic nie pali bezpieczników i nic się nie „smaży” :)

Na pierwszy ogień poszła płyta MPU. Schemat w rękę i szukanie problemów. Czasochłonne, sprawdzono podstawowe rzeczy: procesor, rioty, przełączniki i oczywiście zimne luty oraz połączenie ścieżek. Winowajcą niedziałającej płyty okazał się wylany akumulatorek. Usunięto akumulator, przywrócono połączenia i MPU oraz wyświetlacze ożyły!!!

Niestety, flipperek nie wydawał żadnych dźwięków, dioda na płycie od dźwięku nawet nie mrugnęła. Znów kolegę @dioda2000 czekała żmudna praca. Stopniowo po kolei sprawdzanie połączeń, ścieżek, układów, itp. Okazało się że jeden procesor nie żyje (płyta dźwiękowa ma dwa procesory). Szybki przegląd zasobów w domu i wyjęliśmy procesor z płyty od stacji dyskietek Commodore 1541. WOW!!! dioda mruga, przycisk testowy wydaje dźwięk „bip”. Niestety, jest tylko muzyka zmieniająca się z czasem gry. Brak dźwięków FX. I znów żmudna praca kolegi. Wszystko sprawdzone i podejrzenie padło na układ ad7528 (Digital to Analog Converters). Poszukiwania rozpoczęte… udało się znaleźć w sklepie internetowym i po 3 dniach przyszedł czas na test… lipa… dalej cisza… kolega @dioda2000 sondę logiczną wziął w rękę i twierdzi, że dźwięk już jest ale dalej gdzieś jest przerwa. Szybka lokalizacja usterki na przedwzmacniaczu i… tadam!!! DZIAŁA!!!

Przyszła kolej na sprawdzanie playfield’u. Dwie cewki do wymiany (już były przygotowane nowe). Korekcja switch’y, bumper’ów i co tam jeszcze było pod spodem. Po wymianie cewek okazało się, że cewka która była spalona po wymianie dalej się załącza i nie puszcza. Tak więc przyszedł czas na płytę driver. Jeden tranzystor już gołym okiem był podejrzany, @dioda2000 szybko zlokalizował przyczynę. Tranzystor przegrzał izolację a później przegrzał pod sobą ścieżki i dodatkowo robił zwarcie. Szybka naprawa połączeń, wymiana tranzystora i… działa ale tranzystor dalej się grzeje. Chwila namysłu i mówię… masy, trzeba dać dodatkowe masy tak jak mówi pinwiki. Masy dodane i wszystkie tranzystorki zimniutkie :) Wymieniony został jeszcze jeden mały tranzystor od jednej żarówki i fliperek cały sprawny.

Teraz przyszedł czas na mnie. Rozbieranie playfield’u i czyszczenie elementu po elemencie. Czyszczenie playfield’u i ponowny montaż. Wymiana żarówek, gumek i oczywiście kulek :)

Poniżej linki do fotek, filmików, przed i po reaktywacji.

Genesis ma zajebi… dźwięk i fajnie się na nim gra. Niestety, nagranie filmiku telefonem nie oddaje w całości fajnego dźwięku i efektów dźwiękowych, bass wydobywający się z głośnika w skrzyni jest zarąbisty.
Teraz wiem, że warto było zaryzykować :)

Zdjęcia przed zakupem
https://photos.app.goo.gl/RjsmwmYEYjXBKJgB7

Zdjęcia podczas czyszczenia:
https://photos.app.goo.gl/sMxE98YHxzU1KdQn6

Pierwsza gra:
https://photos.app.goo.gl/vzQbeBLQvzzfRABo9

Filmik – flipper na nogach, przetestowany:
Ze zdjętą szybą: https://photos.app.goo.gl/RCcrWnZVyYB82LQj7
Z szybą: https://photos.app.goo.gl/oXTLPm8mYGkeaP9c9

Awatar użytkownika
Krzychu
Naprawiacz
Posty: 282
Rejestracja: 2016-03-13, 17:22
Lokalizacja: Pruszków/W-wa

Post autor: Krzychu » 2018-07-21, 08:32

Gratulacje, szybko uporaliście się z tematem! Zajebisty tytuł, jego ranking (245) na pinside to duża pomyłka. BTW musicie jeszcze wymienić plastiki, slingshoty bo nie są od tego flippera.
Masz zepsutego flipera do sprzedania lub naprawy - pisz na pw

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 161
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2018-07-21, 09:04

Masz rację ale kolega jest tak zafascynowany że nie zwrócił uwagi na taki szczegół :)

Awatar użytkownika
bms
Posty: 67
Rejestracja: 2017-12-18, 17:10
Lokalizacja: Krk

Post autor: bms » 2018-07-21, 12:59

Rzeczywiście powstał z popiołów :) Dobrze, że miałeś fachowca pod ręką, bo było zabawy. Świetny klimat. Zazdroszczę. Poznaje nawet skąd go kupiłeś ;)
Gottlieby górą! =]

Awatar użytkownika
leszek golon
Posty: 758
Rejestracja: 2012-05-28, 21:24
Lokalizacja: Poznan

Post autor: leszek golon » 2018-07-21, 19:35

Świetna relacja i fajny fliperek .Gratulacje.

dippaolo
Posty: 5
Rejestracja: 2018-01-21, 19:46
Lokalizacja: Połczyn-Zdrój

Post autor: dippaolo » 2018-07-21, 19:37

@Krzychu, niby szybko ale jak teraz popatrzę wstecz to roboczogodzin było od groma. Z tymi plastikami to faktycznie... są inne :mrgreen: .
Na moich są jakieś pioruny i klimatycznie pasują więc się nie zorientowaliśmy :)

@bms, taki człowiek pod ręką to skarb :-P

Awatar użytkownika
Kriszna
Posty: 341
Rejestracja: 2014-03-12, 11:42
Lokalizacja: CZARNKÓW

Post autor: Kriszna » 2018-07-22, 16:05

Przyjmij również i moje gratulacje,odwaliłeś kawał dobrej roboty! Zgadzam się z Tobą z tym że należy włożyć dużo godzin pracy aby przywrócić flipera do życia.Ja przy moim Royalku spędziłem kalendarzowe dwa lata,przeliczając to na roboczogodziny to też ich sporo wyszło.Jeszcze raz,moje gratulacje!
Pinball EM

Diablo
Posty: 1295
Rejestracja: 2012-10-05, 19:34
Lokalizacja: Warszawa , Lubin

Nie przesadzał bym z tymi popiołami

Post autor: Diablo » 2018-07-26, 19:23

Co ty wiesz o popiołach pierwsza myśl mi sie nasunęła.
Ale co dla jednego jest powstaniem z popiołow dla drugiego jest tylko tylko czyszczeniem i wymianą żarówek.
Poniżej kilka fotki lekkiego powstania z popiołów
Poprzedni właściciel postanowił wyczyścić flipperka , zerwał mylar techniką na żywca a pozostałości kleju usunął szpachelką , efekt jak tafla lodowiska po maratonie .
Załączniki
4E459616-B092-40D9-A67D-B537B73016FA.png
Powstanie
4E459616-B092-40D9-A67D-B537B73016FA.png (165.25 KiB) Przejrzano 3629 razy
2D0759B6-0707-4CF6-BE9B-C31B1CD3AAAC.png
Podrapaniec 2
2D0759B6-0707-4CF6-BE9B-C31B1CD3AAAC.png (171.77 KiB) Przejrzano 3629 razy
B6A9CAE4-C6A3-4FD8-95CC-7CFCF4475828.png
Podrapaniec 1
B6A9CAE4-C6A3-4FD8-95CC-7CFCF4475828.png (161.83 KiB) Przejrzano 3629 razy
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo

Awatar użytkownika
Siwy
Posty: 200
Rejestracja: 2012-11-06, 21:34
Lokalizacja: mało.Polska

Post autor: Siwy » 2018-07-27, 23:38

Obrazek
XIX

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1365
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-07-27, 23:59

:mrgreen:
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Diablo
Posty: 1295
Rejestracja: 2012-10-05, 19:34
Lokalizacja: Warszawa , Lubin

Kolejne trzy feniksy

Post autor: Diablo » 2018-07-31, 01:02

Kolejne trzy feniksy
Załączniki
D9282618-CD16-4D00-BE94-3606DF4B3F3F.jpeg
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo

Awatar użytkownika
bms
Posty: 67
Rejestracja: 2017-12-18, 17:10
Lokalizacja: Krk

Post autor: bms » 2018-07-31, 15:27

Diablo, może załóż swój temat. Chętnie pooglądamy.

Diablo
Posty: 1295
Rejestracja: 2012-10-05, 19:34
Lokalizacja: Warszawa , Lubin

Post autor: Diablo » 2018-07-31, 16:25

Kiedyś pisałem teraz wkurza mnie system dodawania zdjęć oraz ich wielkosć , do bani jak chcesz dodać kilka zdjęc musisz je dodawać w odwrotej kolejności i raz system przepuszcza fotkę i jest na mała drugim razem jest za duża i nie moge jej dodać
Jak chcę cos opisać dluższego najpierw musze to zrobić na „brudno „ a zarobiony jestem ...
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 3001
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2018-07-31, 17:00

Diablo pisze:Kiedyś pisałem teraz wkurza mnie system dodawania zdjęć oraz ich wielkosć , do bani jak chcesz dodać kilka zdjęc musisz je dodawać w odwrotej kolejności i raz system przepuszcza fotkę i jest na mała drugim razem jest za duża i nie moge jej dodać ...
Niestety tego nie można zmienić a dokładniej ja nie mam takich uprawnień.

Generalnie najlepszym sposobem na dodawanie zdjęć na forum jest wrzucanie samych linków pomiędzy znacznikami IMG czyli: Obrazek.
Owszem wymaga to wcześniejszego wrzucenia fotek na jakiś hosting ale za to potem nic już nie trzeba zmniejszać/powiększać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradniki, pomysły, ciekawostki, renowacje stołów, mody”